[Crítica] Dead Wendy - Dídac López, 2013


--DIRECTOR: Dídac López
-GUIÓ: Dídac López
-DURACIÓ: 41 min.
-PAÍS: Catalunya
-ANY: 2013
-SO: Pau Josa
-MONTATGE: Edgar Toldrà, Pau Josa y Dídac López
-PÓSTER: Jordi Beltrán
-CÁMARA I FX DIGITALES: Edgar Toldrà
-REPARTIMENT: Angel Algar, Salvador Català, Henrietta Meyer, Saúl Tortosa, Carles A. Toldrà, Juan Cabrera, Marc Godall, Jaume Albert, Andrea Barrancua, Rober García, Joan Rebollo y Maite Heras.
-PRODUCTORA: Gomet Produccions, Un puñado de colegas






Vet aquí que una vegada en Peter vivia al país de Nunca Jamás amb els nens perduts, la fada Campanilla i els seus amics Wendy, John i Michael. Van viure feliços fins que es van fer adults, però lluny de patir la síndrome de Peter Pan van començar a aprendre paraulotes, a zorrar, ia ser els fills de puta més grans del barri. Però un dia Wendy va morir per culpa d'algú amb un garfi a la mà, i Peter, desesperat, buscarà venjança contra ell i els seus goril·les despietats.

"Dead Wendy" es titula aquest migmetratge escrit i dirigit per Dídac López, responsable anteriorment de diferents curts com l'excel·lent Agorafòbia (2009), i que suposa el primer projecte d'una nova productora anomenada Gomet Produccions (coproducció juntament amb Un grapat de col·legues), que a més de Dead Wendy també han produït el darrer videoclip de la banda musical catalana Lax'n'busto. Com apuntava, es tracta d'un migmetratge d'uns 40 minuts de durada, possiblement el handicap més gran del projecte quant a la distribució, en ser difícil d'incloure'l en festivals dedicats al curtmetratge o al llargmetratge, ja que es tracta d'una durada ambigua i atípica. I és trist, perquè Dead Wendy és un curt divertidíssim que fa a trossos el conte de Peter Pan d'una manera brillant, com si fos una mena de seqüela en clau violenta i per a adults on una venjança és l'eix principal, cosa que al cinema d'alts pressupostos ja es pot veure en pel·lícules similars com Malice in Wonderland (Simon Fellows, 2009) –encara que aquesta és un bodri–.

Dídac López fa anys que demostra amb els seus curtmetratges amateurs que posseeix un talent especial per rodar, sempre amb el seu segell personal a base de gestos de complicitat als seus referents cinematogràfics que queden encaixats perfectament a la narrativa, i que demostra sentir-se molt còmode rodant. També a l'escriptura dels seus guions, normalment influenciat per Tarantino, però que com tot bon director sap moure's en diferents terrenys tal com es pot veure en els seus diferents curtmetratges.

Dead Wendy és un migmetratge que toca diferents gèneres, però el que hi predomina és sens dubte l'acció i la comèdia. L'espectador es trobarà amb una venjança plena d'ullets cinematogràfics que fàcilment reconeixerà -altres costaran més-, també violència constant, gore tant digital com casolà, molta mala llet, molts trets, insults com a idioma de comunicació, acudits dolents, personatges pintorescos, i sempre amb un to friqui la mar de divertit. Però a això cal afegir-hi una sorpresa final que no desvetllaré, però que puc assegurar que deixarà a quadres qualssevol. El resultat és molt presentable per ser una pel·lícula de baixíssim pressupost (300 euros) rodada entre amics i en la seva població tarragonina del Vendrell, i no només això, he de reconèixer que ho he gaudit com un nen -sobretot al segon visionat-. Per què al segon? Per veure i gaudir al màxim Dead Wendy recomano a tot espectador que tingui més o menys present el conte original de James Barrie i que presti una bona atenció als diàlegs, ja que a estones poden ser una mica desconcertants, però en realitat no tenen malbaratament.

Ai! Si continués viu James Barrie... Ai! El que opinaran la gent de la Reial Acadèmia Espanyola de la llengua... Ai! Si Dídac López tingués més pressupostos... Això sí, Agorafòbia continua sent el meu curt favorit, bàsicament perquè es desmarca de les seves influències tarantinianes i ofereix una cosa molt diferent de l'habitual, i Dead Wendy segueix lleugerament la línia de les Perfect Day (2008) i seqüeles malgrat que suposa un salt qualitatiu a la carrera del director. En tot cas Dead Wendy és un curt molt recomanable que aconseguirà sorprendre i divertir qualsevol, on les limitacions quant a FX i actuacions amateurs no importaran gràcies a una solvent direcció que sap tapar les imperfeccions i unes acurades actuacions. Val la pena de veure-hi, i moltes felicitats a tot l'equip. Molta sort d'ara endavant a la gent de Gomet Produccions!

EL MILLOR: Un guió treballat amb molt bons diàlegs que fa a trossos el conte de Peter Pan.

EL PITJOR: La manca de mitjans de vegades concretes fa lluir uns pobres FX.  



Publica un comentari a l'entrada

4 Comentaris

  1. Me gustó bastante, ya le dije al colega lo que no me molaba, pero en general está muy muy currado.
    Es una pena que no pueda tener una distribución como es debido =)

    ResponElimina
  2. Lo del mediometraje es algo que no se acostumbra a aceptar en festivales, pero la verdad es que se trata de una película muy presentable y disfrutable. En una maratón nocturna quedaría muy bien!

    ResponElimina