La esencia del Kyudo: El arte del tiro con arco japonés (llibre) - Belén Pérez, 2013


El Kyudo és l'art marcial més antic de les arts tradicionals japoneses. Personalment no tenia cap coneixement al respecte, i és per això que em va cridar l'atenció la presentació d'un llibre dedicat a una cosa tan simple com un arc i les seves fletxes. Belén Pérez, de Saragossa, fa més de vint anys que practica el Kyudo, i en el present Saló del Manga ha vingut a presentar el seu llibre dedicat a aquest art marcial japonès d'arc i espasa.

L'encarregada d'editar-és de nou l'editorial Satori, que deixa enrere els Yokai (el llibre que van presentar l'any passat) per presentar "La esencia del Kyudo: El arte del tiro con arco japonés", davant d'una quantitat de públic més aviat pobre i que em va fer la sensació que tenia els mateixos coneixements sobre el temari que jo, és a dir, cap.

Va dir Belén Pérez abans de començar: "vivint s'aprèn, és cert, però també llegint, per què un llibre pot condensar el que hi hagi de valor en una experiència de llargs anys", una frase del Pare Arrupe, un jesuïta que va estar vivint molts anys al Japó. Aquesta frase tan encertada, segons Betlem, va servir de motlle per escriure aquest llibre sobre el Kyudo, fent per tant un recorregut que mostra tres aspectes:

-Una primera part dedicada als orígens i l'evolució històrica de l'arqueria japonesa i com el Kyudo es va formalitzant al llarg de la s. XX.
-Una segona part dedicada al material, als instruments que s'empren a la pràctica del Kyudo (arc, fletxes, guant, la indumentària i l'espai arquitectònic al costat de la diana).
-I una tercera (i última) part del llibre que exposa de forma precisa la forma i el moviment de el tir amb arc japonès.

Finalment l'autora va voler remarcar la idea principal del llibre. "Kyudo és un art marcial sorgit de la història i la cultura japonesa, i consisteix en l'aprenentatge d'una tècnica específica contemporània que es formalitza al llarg de la s. XX, fins que va quedar tal com es coneix avui dia. "Kyudo" significa "la via de l'arc"". A més, la seva pràctica aconsegueix un sentit espiritual, ja que a través de la mateixa l'arquer expressa la Veritat (Shin), la Bondat (Zen) i la Bellesa (Bi) del seu cor (kokoro)

El Kyudo és doncs, en definitiva, una apassionant mostra de la cultura japonesa tradicional, o això ens ha fet creure Belén Pérez costat de Satori edicions.

Característiques:
-Pàgines: 376
-Dimensions: 16 x 23 cm.
-Enquadernació rústica

Foto de la presentació a càrrec de Belén Pérez:  




Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris